Läsarnas röster om T-Rex!

Läsarnas röster om T-Rex!

Skrivet av Lars Forsberg i aktuellt

”Har aldrig skrattat så mycket åt en bok, visst har jag läst underhållande böcker, men inte någon som fått mig att skratta högt.”

Jenny Valbrand, bokbloggare

 

”Ja, vart ska man börja? Jag kan börja med och säga att jag absolut ÄLSKAR den här boken. Och jag älskar Torsten!! Vilken härlig karaktär! 😀 Han påminner mig om Ove i ”En man som heter Ove”. En medelålders man som är så inkörd på hur det ska vara, och blir helt galen om minsta lilla sak ändras.

Självförtroende har han också, Torsten. Kanske lite för mycket bara… Det är många gånger som det går helt tvärtemot vad Torsten hoppats. Vilket jag absolut inte har något emot – det betyder att jag får skratta hejdlöst i soffan ;).

Genren kriminalkomedi gillar jag, och kommer absolut hålla utkik efter fler böcker. Inte bara i den genren, utan också av författaren. För detta var en alldeles förträffligt bra debut! :)”

Mitt liv som Miimz

 

”Lars Forsberg, själv polis, har skrivit en kriminalkomedi. Ett nytt begrepp inom svensk litteratur som kommit i kölvattnet av Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och En man som heter Ove. Det är viktigt att ha detta i åtanke, att det inte rör sig om en vanlig deckare, utan en sorts parodi både på den genren och polisen i största allmänhet. Leif GW Persson rör sig stundtals i samma farvatten då han låter sin karaktär Evert Bäckström härja fritt. Helt ny är dock inte idén med att skriva humoristiska böcker som delar ut kängor till vårt samhälle, redan på 60-talet släppte Bo Baldersson lös Statsrådet, och som en parentes i denna recension tycker jag alla som uppskattar denna typ av böcker ska läsa dessa omedelbart och förundras över hur lite vår politikerkår utvecklats under ett halvt sekel.

Åter till Lars Forsbergs insats. Att skriva en humoristisk bok är en balansgång. Det kan lätt bli töntigt. Det kan lätt bli för mycket av det goda, och om man tar ut svängarna för mycket kan det bli en figur som sticker i ögonen på läsarna istället för att underhålla. Jag tycker att Lars Forsberg lyckad med att upprätthålla en lagom lustig nivå i sin bok. Den är faktiskt riktigt rolig, och kan nog passa både den som föraktar deckare (och kan få vatten på sin kvarn) och den som älskar deckare (och inser att detta är en humoristisk variant som man bör ta med en nypa salt).

Torsten Rexelius må vara en hopplös figur. Men i grund och botten är han ganska harmlös. Till och med ömkansvärd. Hans fru har stuckit, hans son har inte tid med honom, hans kollegor skrattar bakom hans rygg och hans vänkrets går att räkna på ena handens fingrar. Det är där vi skymtar ett stråk av allvar i berättelsen, och att det oberörda skal Rexelius målar upp är ett slags skydd mot en omvärld som är ganska tuff att överleva i. Han berömmer helt enkelt sig själv när ingen annan gör det, och det får man se som ett slags överlevnadsinstinkt.

Jag är beredd att rekommendera den här boken till alla som uppskattar en rolig bok! Jag hoppas också att det kommer en fortsättning där vi får följa kommissarie Rexelius framtida öden och äventyr, för när den övriga kriminalgenren ofta är svart som natten och inte sällan visar upp slitna poliser med ett psyke som är om möjligt ännu mörkare kan det vara ganska skönt att läsa en bok som är skriven enbart för att vara underhållande. Och det tycker jag verkligen att Rör inte mitt mord! är. Betyg 4 av 5”

Johannas deckarhörna

 

”Boken är precis som Torsten, väldigt speciell. Kriminalkomedi är en genre som jag aldrig förr har läst, jag hade förväntat mig något i likhet med filmen Komisarie Späck. Tack och lov var boken mycket bättre än så. Torsten är till en början en bitter man som inte kan acceptera att någon gör ett bättre jobb än honom. Men visst märkar man även att Torsten inte alltid är så vresig som man tror, till exempel när han tänker på sin Ulla och plötsligt får han allergibesvär med hösnuva.

Jag hade förväntat mig en Ove (från En man som heter Ove) fast som polis. Men riktigt så var det inte. Torsten lyckades nästan göra ett lika stort intryck som Ove, men det var något som inte nådde hela vägen fram. Rör inte mitt mord var omöjlig att lägga ifrån sig så fort man börjat läsa och jag skratta högt flera gånger. Det är helt klart en (om inte den) roligaste bok jag läst. Dock var slutet något av ett platt fall. Själva ”bekännelsen” från brottslingen kändes så otroligt klyschigt och inte alls lika genomtänkt som resten av boken.

Om du vill ha en bok med mycket humor och fart men även lite spänning så rekommenderar jag absolut Rör inte mitt mord. Betyg: 4 av 5”

Marklars bokblogg

 

”Rör inte mitt mord!, av Lars Forsberg, blev läst i helgen och den var riktigt rolig! Du vet hur man ibland kan skämmas på någon annans vägnar och helst bara vilja gömma sig under närmaste stol? Den känslan är genomgående i den här boken… För T-Rex han lever helt klart i sin egen lilla bubbla där han är största beundraren av sina egna färdigheter. Men roligt är det att läsa!”

blandadkonfekt.blogspot.se

 

”En mycket rolig och underhållande bok som jag precis har läst ut och som jag kan rekommendera är: Rör inte mitt mord! av Lars Forsberg.

Det är inte lätt att vara ödmjuk när man är bäst – så varför ens försöka är Torstens motto.

Kriminalkommissarie Torsten Rexelius är övertygad om att han är landets främsta mordutredare. Och en stilig karl, dessutom! Men just den här sommaren har ingenting gått Torstens väg. Därför blir han överlycklig när han snubblar över ett rykande färskt lik, rakt utanför lägenhetsdörren. Ett sommarmord! Precis vad han behöver för att skingra sina mörka tankar.

Jag lovar att du får många hjärtliga skratt under bokens resa!”

Kajsas skrivkammare

 

 

 

 

 

Share Button
20 Okt 2014